Ako vybrať džem alebo marmeládu?

Kto by nemal rád džemy a marmelády? Najlepšie chutia na chlebe s maslom. Alebo ako náplň do cukroviniek a ďalších sladkostí. Existuje tisíc spôsobov, ako si marmeládu a džem dopriať. Ale viete, ktoré kritériá pri výbere tejto sladkosti hrajú nezabudnuteľnú úlohu?

Kto by nemal rád džemy a marmelády? Najlepšie chutia na chlebe s maslom. Alebo ako náplň do cukroviniek a ďalších sladkostí. Existuje tisíc spôsobov, ako si marmeládu a džem dopriať. Ale viete, ktoré kritériá pri výbere tejto sladkosti hrajú nezabudnuteľnú úlohu?

Doba čítania 5 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Typy

Marmeláda

Za marmeládu označujeme produkty, ktoré sú aspoň z 5 % tvorené citrusovými plodmi, prípadne iným ovocím.

  • Rôzne príchute

  • Vyrábajú sa z ovocnej šťavy

  • Niekedy sa označujú ako ovocná zmes

  • Môžu byť aj v bio kvalite

Džem

Džem je taký produkt, ktorý tvorí aspoň z 35 % ovocie.

  • Z rôznych druhov ovocia

  • Džem s označením extra je vyrobený z celého, krájaného či drveného ovocia

  • Neobsahuje chemické konzervanty ani syntetické farbivo

Podľa čoho vybrať

Podiel rozpustnej sušiny

Dôležitou vlastnosťou džemu je, koľko rozpustnej čiže refraktometrickej sušiny obsahuje. Refraktometrickou sušinou máme na mysli rozpustné látky, ako sú cukry a organické kyseliny, ktoré sú v džeme prítomné. Na etikete je tento údaj uvedený ako celkový obsah prírodných sladidiel v gramoch na 100 g džemu. Obsah samotného cukru je taktiež na etikete uvedený a to v tabuľke výživových hodnôt.

Aby bolo možné džemy označiť za výberové čiže extra, musia obsahovať aspoň 60 % refraktometrickej sušiny. Na etikete teda bude napísané, že na 100 g výrobku pripadá minimálne 60 g prírodných sladidiel. Ďalej rozlišujeme:

  • Výberový džem menej sladký - obsahuje 52 až 59 % refraktometrickej sušiny

  • Výberový džem so zníženým obsahom cukru - obsahuje maximálne 40 % sušiny

Množstvo ovocia

Čím viac ovocia džem obsahuje, tým je pochopiteľne lepší. Aby mohol byť džem skutočne označovaný ako džem, musí obsahovať minimálne 35 % ovocia.

  • Menej ako 60 %

  • 60 %

  • 75 %

  • 98 %

  • 98 % a viac

Vyhláška 132/2014 Z. z. predpisuje, že do extra džemov musí byť pridané najmenej 450 g ovocia na 1 kg výrobku. Ale u ríbezlí, rakytníka, jarabín, dúl alebo šípok stačí iba 350 g. Zázvorový džem môže obsahovať iba 250 g ovocia na 1 kg výrobku. Čo sa týka obyčajného džemu, potom postačí 350 g ovocia na 1 kg. U ríbezlí, jarabín, rakytníka, dúl a šípok je to 250 g.

Ovocie

Marmelády a džemy majú mnoho príchutí. Medzi najrozšírenejšie príchute marmelád patria:

Strážte si podiel ovocia aj takzvanej rozpustnej sušiny.

Hmotnosť

Koľko marmelády skonzumujete počas týždňa alebo mesiaca? Doprajete si ju každý deň? Potom si kúpte väčšie balenie. Ak marmeládu používate napríklad na pečenie alebo len príležitostne, možno si vystačíte s menším balením.

Jemné marmeládové rezy

Chýba vám nápad na rýchly a pritom výborný zákusok k nedeľnej káve? Alebo k popoludňajšiemu čaju? Alebo na zákusok, ktorý si môžete dať jednoducho len tak? Vyskúšajte trené rezy.

Čo budete potrebovať?

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • 1 hrnček cukru kryštál

  • ​​1 hrnček mlieka

  • 0,5 hrnčeka rozpusteného masla

  • 4 vajcia

  • 1 vanilínový cukor

  • 0,5 prášku do pečiva

  • 1 lyžička citrónovej kôry

  • 90 g vašej obľúbenej marmelády

  • Maslo na vymazanie formy

  • Šľahačka alebo čokoláda na varenie

Postup:

  • Vo väčšej mise si vyšľahajte vajcia, vanilínový a kryštálový cukor.

  • V ďalšej mise premiešajte preosiatu múku a prášok do pečiva.

  • Suché ingrediencie pomaly zapracujte do vyšľahaných vajec. Pridajte mlieko, rozpustené maslo a citrónovú kôru.

  • Cesto vylejte na pekáč či plech vymastený maslom, prípadne vystlaný papierom na pečenie. Pečte 25 až 30 minút na 175 °C.

  • Potom nechajte cesto vychladnúť a pozdĺžne ho rozkrojte na dva pláty. Spodný diel potrite marmeládou a potom naň položte vrchný plát.

  • Vrchný plát cesta môžete dozdobiť šľahačkou alebo rozpustenou čokoládou.

Najčastejšie otázky

Bio marmelády a džemy sú vyrobené z bio ovocia a neobsahujú žiadne konzervačné látky, farbivá ani arómy alebo siričitany. Obsahujú vysoký podiel ovocnej zložky.

V ovocnej nátierke môže byť menej ovocia, ale nemusí. Do nátierok možno totiž zaradiť aj produkty s vysokým obsahom ovocia, ale nižšou refraktometrickou sušinou. V ovocných nátierkach navyše môžu byť prítomné chemické konzervanty, ale džemy ho obsahovať nesmú.

Ide o prírodný polysacharid, ktorý sa vyrába z červených morských rias. Má vysokú gélujúcu schopnosť, a preto sa do džemov a marmelád pridáva. Škodlivý rozhodne nie je, nájdete ho aj v bio produktoch.